over mij

Ik ben Hester Dam, geboren in Friesland, zangdocente, Pulsar coach en stembevrijder met hart voor het begeleiden van anderen. Ik heb klassieke zang gestudeerd bij Kevin Smith aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Na mijn afstuderen in 1995 kreeg ik een beurs van het Prins Bernhard Fonds waarmee ik mijn opleiding vervolgde bij Patricia MacMahon aan de Royal Scottish Academy of Music & Drama in Glasgow.

In 1997 rondde ik mijn studie af met een Master of Music Degree d.m.v. het vertolken van de titelrol in Handel’s opera Xerxes. Daarna heb ik een tiental jaren als soliste in binnen- en buitenland gezongen. Zo maakte ik voor de BBC opnames van Handel’s Messiah en voor Classic FM van Berlioz’ liederencyclus ‘Les Nuits d’Eté’.  Ik heb met veel plezier vele altpartijen in oratoria gezongen met orkesten als het Orkest van het Oosten, het Brabants Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Favorieten waren de Mattheus- en Johannes Passion van Bach, de Petite Messe Solennelle van Rossini en het Requiem van Verdi.

Op het operapodium was ik onder meer te gast bij Opera Zuid in ‘Julietta’ van Martinu en ‘Madama Butterfly’ van Puccini. Bij Opera Spanga was ik te horen als ‘Alte Nonne’ in de opera ‘Sancta Susanna’ van Hindemith. Deze voorstelling ging op toernee in het voorjaar van 2005 en stond onder meer geprogrammeerd op Oerol. Na de geboorte van mijn oudste dochter in 2000 werd bij mij otosclerose, een erfelijke vorm van gehoorverlies geconstateerd. Een operatie verbeterde mijn gehoor maar zingen werd een opgave. De tinnitusklachten bleven. Het roer ging om.

In 2006 verhuisde ik met mijn gezin naar Delft en besloot ik me helemaal op het lesgeven en begeleiden van anderen te concentreren.

Sindsdien houd ik mij bezig met wat zingen voor de mens, hetzij individueel, hetzij in groepsverband kan betekenen. Veel mensen durven letterlijk én figuurlijk hun stem niet te laten horen, zijn bang ‘niet goed genoeg’ te kunnen zingen. In mijn werk als uitvoerend zangeres heb ik mij altijd verwonderd over de ontroering die het luisteren naar de menselijke stem teweeg kan brengen. Het zélf zingen van muziek die je raakt kan nog sterker werken. Zingen ontspant, opent het hart en geeft vooral heel veel energie!

Na jarenlang zelf gezongen te hebben vind ik het nu fantastisch om anderen te begeleiden. Ik geef zanglessen in alle stijlen in mijn eigen praktijk in het centrum van Delft, dirigeerde een tiental jaren verschillende koren, waaronder vrouwenkoor ‘Koor_ts’, en ik geef workshops op maat voor speciale gelegenheden, koren en bedrijven. Als docente heb ik de afgelopen jaren projecten ontwikkeld en begeleid voor de Vak in Delft, voor de Stichting Buitenkunst en voor het Bernard Lievegoed College of Liberal Arts, de vroegere Vrije Hogeschool, in Driebergen.

Na mijn eigen jaren als uitvoerend musicus heb ik korte tijd Psychologie gestudeerd aan de Uva, gevolgd door de basisopleiding ‘Adem- en Ontspanningsinstructie Methode Jan van Dixhoorn’.

In mei 2012 heb ik de 3-jarige opleiding tot Veranderkundige afgerond aan de Pulsar Akademie. Vervolgens werkte ik, naast in mijn eigen praktijk, gedurende twee jaar als loopbaan- en reïntegratie coach voor Weustink & Partners in Rotterdam. Daarna volgde ik nog de NOBCO erkende opleiding tot Equine Assisted Coach (coachen met paarden) aan Educatief Centrum Keulseweg. Ik coach zelf niet meer met de inzet van deze bijzondere dieren, maar de vaardigheden die ik leerde tijdens deze opleiding ( met zijn oorsprong in Gestalt) gebruik ik nog dagelijks in mijn coachings.  Ter verdieping volgde ik de opleiding tot stembevrijder aan de Academie voor Stembevrijding bij Jan Kortie. Mijn liefde voor muziek, de scholing die ik koos en mijn levenservaring hebben mij gemaakt tot de zangdocent, stembevrijder en coach die ik nu ben: betrokken, direct, humoristisch en creatief. Ik heb ervaring in het begeleiden van mensen met uiteenlopende gezondheidsproblemen als kanker, dementie, NAH, depressie, afasie, burn out en stress gerelateerde klachten.

Van bevangenheid naar vrijheid door middel van zingen. Het werkt!